Senaste inläggen

Utbildning av viltundersökare Viltundersökarens arbete syftar till att öka kvalitén på viltköttet och innebär också att kraven sänks på vilka organ mm. Som skall medfölja viltet till en vilthanteringsanläggning för besiktning. Jaktlagets viltundersökare får utfärda ett intyg eller underrätta besiktningsveterinären om resultatet av en första yttre och inre undersökning av ett fällt vilt. Förkunskaper: Avlagd jägarexamen eller motsvarande kunskaper om vilt och tillvaratagande. Boken ” Liv och död bland vilda djur” ingår också som en förkunskap till utbildningen och översändes före utbildningen Datum: 17 september 24 september 1 Oktober 8 Oktober 29 Oktober mellan kl. 09.00 – 13.00 + ytterligare ett tillfälle för praktik. OBS. Praktikträffen kan komma före teoridagarna. Ur kursinnehållet: Kursmaterialet är granskat och godkänt av livsmedelsverket. - aktuell lagstiftning - hur friska och sjuka djur uppträder - anatomi - hur en yttre och inre undersökning skall genomföras - intyget och hur avvikelser från det normala skall hanteras - aktuella virussjukdomar Pris: 950 kr, inkl. kaffe Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid för lågt deltagarantal Anmälan till: Peter Hedman 070 315 14 08 , peter.571524@telia.com Anmälan senast 7 dagar före kursens start-

Hej om ni är sugna på att ta björnpasset hör av er till mig Fredrik, på våran skjutbana.

Här kommer lite info från kretsen.

 

BJÖRNSKYTTEKVÄLL I VÄSTERBO

 



Onsdag 10 augusti från  kl. 17:00 
har du möjlighet till träning inför björnjakten.


Ta chansen att:


Skjuta för björnpasset

Övningsskjuta på björnfigurer

Testa din hund på linbjörn

Gå tipsrunda med möjlighet
att vinna priser


Anmälan för hundtest senast 8
augusti till:

Pär Wahlman 070-6042848


Övriga upplysningar:

Dick Söderström 070-6644176


Fika finns att köpa

Ammunition till 6,5, 308 och 30-06 finns att köpa



VÄLKOMNA

önskar skyttekommittèn i Gävle södra JVK

Priset på jaktkortet blir 2000kr ska in på bankgiro nr 416-1584 före 2011-06-15

Nu är de tid för årsmöte och älgpassdragning. Söndagen den 22maj klockan16.00 vid skjutbanan.

 

Hej bifogar pressmeddelande från Viltförvaltningsdelegationsmötet i går.

 

Jag känner mig nöjd med mötet och främst då de tilläggsskrivningar till beslutet på temat "under förutsättning att" som framför allt jag och LRF:s representant föreslog och fick med i vargvalpsförslaget. Fick nästan hicka på morgonen då Landshövdingen anmälde en övrig fråga direkt på morgonen som berörde en förfrågan om att ta emot en galvenavkomma från Norrbotten. Det landade också bra tycker jag. Vi startade också en diskussion runt ett grundförslag om riktlinjer för skyddsjakt. Jag hade också fått upp en punkt om lodjursförvaltningen på dagordningen. Under den punkten tog jag upp det olyckliga och onödiga beslutet om förvaltningsnivån i Gävleborg. Jag presenterade och delade ut artikeln om rådjur och lodjur av Liberg och Andrén som fanns i senaste Svensk Jakt. Jag efterlyste forskarföredrag om ämnet i samband med att nivån åter kommer upp för diskussion i samband med att den nya rovdjursförvaltningsplanen skall tas fram (Jag hoppas det arbetet kommer igång snart). Det känns tydligt  att "kunskap vinner i längden". Det krävs också att man har kunskap om "spelplanen" för att få gehör.

Ring mig om ni funderar över något.

 

Hälsningar Per Mellström 070-6208859

 

 

Pressmeddelande


2011-04-05




Natur och viltenheten



    

Regeringen efterfrågar förslag till vargrevir för utplacering av vargvalp


 


Viltförvaltningsdelegationen fattade idag beslut om att godkänna Länsstyrelsens förslag till vargrevir där det vore möjligt att placera ut genetiskt skilda vargvalpar. Detta innebär att Sjösvedenreviret och Korsåreviret lämnas till regeringen som möjliga vargrevir i Gävleborgs län. Beslutet innebär inte att valpar kommer att flyttas till dessa revir, utan endast att regeringen får in ett underlag inför ett kommande nationellt beslut. Beslutet gäller bl.a under förutsättningen att frågan om kompensationsåtgärder och hur skyddsvärda individer ska behandlas förtydligas.


 


Totalt sett ska sju länsstyrelser i Mellansverige lämna förslag på två revir vardera.


Förslaget baserar sig på en konsekvensanalys av bl.a tätheter av tamboskap, det samlade rovdjurstrycket och avstånd till renskötselområdet.




I Gävleborgs län har under 2010 Skrälldalen, Tenskog, Sjösveden och Korsåreviret fått valpar. Det är utifrån dessa fyra revir delegationen nu har valt ut två. I regeringsuppdraget har Länsstyrelsen fått ett antal kriterier att ta i beaktande då förslaget till möjliga revir tas fram. Ett av kriterierna är att reviren inte ligger för nära renskötselområdet.




– För att inte hamna i buffertzonen mot renskötselområdet och i ett område med högt samlat rovdjurstryck, så har Gävleborg valt att föreslå Sjösvedenreviret och Korsåreviret. Om detta revir är lämpligast på en nationell nivå blir en senare fråga, det här är bara ett första steg för regeringen att få in ett underlag, säger rovdjurshandläggare Sara Hommen.




Det föreslagna Korsåreviret ligger på gränsen mellan Dalarna och Gävleborg och delas därmed mellan länen. Länsstyrelsen i Dalarna är införstådda med förslaget, men har själva inte valt detta revir.




Dagens beslut gäller endast för detta år, 2011, eftersom förutsättningarna för nästa år kan förändras.




Viltförvaltningsdelegationen behandlade också en fråga som Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med andra länsstyrelser i mellersta förvaltningsområdet fått från Natur­vårdsverket om att ta emot en varg som man överväger att flytta från Norrbotten.




Länsstyrelsen Gävleborg med dess viltförvaltningsdelegation menar att det är länsstyrelsens uppdrag att bidra till att genomföra regeringens rovdjurspolitik. Samtidigt vill man göra Naturvårdsverket uppmärksam på varför en flytt till Gävleborg är mindre lämplig. Motiveringen bygger på att länet redan i dag har två vargrevir med samma genetiska bakgrund som den aktuella vargen. Det finns dessutom en risk för att den påbörjade förankringsprocessen för att förstärka vargstammen genetiskt genom flytt och utplacering av varg kan påverkas negativt vid ett snabbt beslut att redan nu flytta in en vuxen individ. 


 


För mer information, kontakta:


Veronica Lauritzsén, enhetschef, tel. 026-17 12 73, 073-590 11 14


Mats Hindström, avdelningschef, tel. 026-17 11 33, 070-397 25 97


Sara Hommen, rovdjurshandläggare, 0730-549 042



Hej!

Här kommer en inbjudan till en diskrimineringskväll för hund.Se bifogad fil. Ni får gärna vidarebefodra detta till era hundvänner. Välkomna !


Mvh:

Gunilla Landell

Studiefrämjandet

Barrsätragatan 25

811 30 Sandviken

Kontoret: 026-273290

gunilla.landell@studieframjandet.se

Förtroendekris för svensk rovdjursförvaltning

Öppet brev till politiker och myndigheter

Vi mottog med stor glädje den nya rovdjurspolitiken som bland annat innebär ett tak för vargstammen på 210 individer fram till 2012 och en regionalisering av vissa beslut om rovdjur.
Vi kan idag konstatera att riksdagens gällande beslut om max 210 vargar inte är verkställt och att Naturvårdsverket inte följt politikens intentioner och lagens möjligheter att delegera beslut om licensjakt på lodjur till ett antal län. De aktuella inventerings och -rapporteringsinsatser som jägarna utfört tillsammans med Länsstyrelserna har dessutom inte använts av Naturvårdsverket på det sätt som varit möjligt.
Vi kan konstatera att några län i Mellansverige har fått tagit hela ansvaret för landets vargstam och samtidigt också för landets lodjursstam. Gävleborgs län, som är ett av dessa län, har också en av landets tätaste björnstammar. Detta innebär att det inte längre går att bedriva meningsfull jakt på många arter.  I vissa delar av länet har detta till och med inneburit att rådjursstammarna är helt utslagna. Det är smärtsamt för oss att bevittna allt detta när vi har kunskaper om att en aktiv och klok rovdjurs och -viltförvaltning skulle kunna bidra både till meningsfull jakt och livskraftiga stammar av många viltarter.
En förankringsprocess av vargflytt skall utföras.  Samtidigt har förtroendet för svensk rovdjursförvaltning sjunkit mycket lågt. Detta är frustrerande. En absolut grundförutsättning för en acceptans för rovdjurspolitiken är givetvis att politiska beslut och utfästelser följs.

Vi anser:
att Regeringen och beslutande myndigheter omedelbart måste se till att den beslutade rovdjurspolitiken verkställs

att Regeringen måste utveckla politiken på sådant sätt att inte bara en mindre del av landet skall tilldelas nästan allt ansvar för rovdjuren

att Regeringen och Naturvårdsverket sprider och fördelar ansvaret för den genetiska förstärkningen av vargstammen. Gävleborgs län har under flera år tagit ett stort ansvar i frågan genom fredning av det sk Galvenreviret

att klara regler utformas för det som berör genetiskt värdefulla vargar

att meningsfull jakt skall kunna bedrivas i hela landet

att förvaltning av viltarter skall ske genom en kunskapsbaserad samförvaltning och inte som nu genom en förvaltning art för art

att Regeringen fortsätter utveckla den regionaliserade rovdjurspolitiken med viltförvaltningsdelegationer, samarbete med jägarna, ökad jaktlig kompetens hos beslutsfattare hos myndigheterna och träffsäkrare inventeringsmetoder

att staten tar ett ekonomiskt och praktiskt ansvar för effektiv skyddsjakt även utanför renbetesområdet och att tydliga kriterier för skyddsjakt utformas

att beslut om jaktmetoder sker utifrån vetenskaplig grund

Styrelsen för Jägareförbundet Gävleborg

K-E Hellsén                                   Tor Lindqvist                                Berit Bodin                                    Per Mellström                                                          Ulf Krantz

Ola Åström                                   S-E Lindberg                                          
                    Kjell Johansson                           Bengt Landén

Av Bergs Jaktvårdsförening Berg-Bäck - 23 februari 2011 19:07


Till

Samtliga jaktlag inom Gävle södra jvk


På Kretsårsmötet komma frågan upp om ett bildande av ett älgskötelområde

inom kretsen.

Då vi nu under de senaste sex åren bedrivit en mer aktiv älgskötsel inom området

kan man ej se ngn större förändring i att bilda ett älgskötselområde.


Dock känns det som i den nya älgförvaltningen mera tryggt att vi inom området kan

fortsätta med det påbörjade ä-förvaltningsområdet och i syfte att förbättra vår älgstam

i ett ä-skötselområde.

Vilket också ligger i linje med framtida älgförvaltning, ett större älgförvaltningsområde( ett biologiskt avgränsat

område för en älgstam) och därunder älgskötselområden.


Ett formellt krav är att samtliga ingående jaktlag i ett älgskötselområde skall skriva på sitt medlemskap,

det är alltså jakträttsinnehavaren(jaktlaget) som söker medlemskapet.

Detta kommer vi att arbeta med under våren försommaren.


 Styrelsen vill att Ni informerar ut detta på Edra årsmöten och fattar beslut om Ert jaktlag skall ingå

i älgskötselområdet enligt ovan.





Med jägarehälsning


Anders Persson

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards